fbpx

Hva er ketose?

Ketose, eller kostindusert ketose, er en naturlig prosess i kroppen. Alle som har hoppet over et par måltider eller ikke klart å spise noe særlig et par dager på rad (for eksempel på grunn av en infeksjon), har vært i ketose. Man opplever faktisk en mild ketose bare ved å hoppe over frokost etter en 8–10 timers nattlige faste.

Ketose oppstår når man får i seg under 100 gram karbohydrat fra kosten flere dager på rad (og selvsagt fortere under full faste, eller hvis man spiser enda mindre karbohydrat). Mange tror feilaktig at det er først når man får maks 20–30 gram karbohydrat per dag (slik som Dr. Atkins og LCHF foreslår) at kroppen går i ketose. Faktum er at en liten grad av ketose alltid finnes i kroppen, fordi noen organer – et viktig eksempel er hjertet – lever kun på fett og ikke på karbohydrater.

Når karbohydratinntaket faller under 100 gram per dag, begynner ketosen å tilta, men det måles best ved blodprøver. Det er først når karbohydratinntaket blir veldig lavt at det blir mulig å måle ketosen i urin. Noen får ikke målbare ketoner i urinen selv om de går på kun kosterstattere, men de ender garantert i ketose innen ni dager!

Derfor har vi sluttet å anbefale urintesting for ketoner når våre medlemmer bruker kun kosterstattere. Med fallende karbohydratinntak må kroppen i økende grad ty til fett i forbrenningen. Om man ikke tilfører kroppen nok karbohydrater, vil ikke lenger glukose være tilgjengelig som det vanligste brennstoffet. Isteden vil det lagrede fettet bli omdannet til noe som heter ketonlegemer – man er i ketose. Ketonlegemer er naturlige appetitthemmere. De tilfører også energi til kroppen og hjernen. Noen studier viser faktisk at ketonlegemer har en antidepressiv effekt og gir økt våkenhet, men noen kan også oppleve det stikk motsatte. Vi er tross alt forskjellige.

I kortere perioder er det ikke farlig å være i ketose om man ellers er frisk. Ønsker du å være i ketose lengre enn åtte uker så anbefaler vi å gjøre dette i samråd med lege. Det er ikke anbefalt å tilstrebe et ketogent kosthold som en varig livsstil da det eliminerer såpass mange matvarer. Ketose er effektiv for vektreduksjon, men vår filosofi er at et sunt kosthold inneholder litt av alt.

Ved graviditet og amming skal man ikke inn i ketose.

Ved type 1-diabetes må lege med spesialkompetanse stå for oppfølgingen.

Ketoseprosessen øker vannlatingen og utskillelsen av både natrium, kalium og magnesium. Derfor er det forholdsvis høye nivåer av disse i kosterstatterene og det er viktig å drikke rikelig med vann ved siden av kosterstatterene.

Ketose virker på overvekt, bidrar til bedre blodsukkerkontroll og kan ha en rekke spesielle anvendelsesområder, slik som ved epilepsi og til og med som tilleggsbehandling ved hjernesvulster. Den bærer preg av å være en kur, nettopp fordi den blir relativt sær i forhold til det de fleste er vant til og dette er også årsaken til at vi gradvis jobber oss mot et mer vanlig kosthold.
Å tilføre kroppen svært få karbohydrater fører også til at insulinverdiene i blodet synker. Ved å senke insulinverdiene er dette problemet så godt som eliminert. Man mister lysten på søtt og føler seg mett og tilfreds. Overgangen til å spise en normal mengde karbohydrat og riktig type karbohydrat er en prosess som krever litt tid. Ved å spise smartere så vil man ha bedre kontroll på søtsuget og føle seg mett og tilfreds lengre.

Det er ingen sammenheng mellom grad av ketose og vekttap, eller med hvor sulten man er. De fleste som går i ketose, får en lett acetonlukt, rett og slett på grunn av ketoner som skilles ut via lungene, akkurat som de også skilles ut via urinen. Det er ikke farlig.

På kort sikt får de fleste friske mennesker som regel ikke nevneverdige bivirkninger, og hvis de gjør det, er det forbigående til kroppen venner seg til å forbrenne fett fremfor karbohydrater. Noen kan få ubehagelig hodepine og bli svimmel. Hvis man får sterke plager som vedvarer, kan det være et tegn på økt oppsamling av miljøgifter og belastet avgiftningssystem. Mange miljøgifter samles i fettvevet sammen med lymfesystemet. Når man går ned i vekt fort ved å forbrenne mye fett, frigjøres en del slike miljøgifter, og leveren klarer ikke å avgifte og utskille dem fort nok. Det fører til opphopning i blodbanen og gir mange symptomer, ikke minst svimmelhet og hodepine. Dette er også en av årsakene til at det ikke er fornuftig for gravide og ammende å gå på slankekurer generelt. Dette er også noe av årsaken til at et godt væskeinntak er viktig. Da kan lever, og nyrene, jobbe mer effektivt med å rense kroppen.

til toppen